Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Το Έννομο Συμφέρον

Όπως ενδεχομένως να ξέρετε η Δράση έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να διεκδικήσει τον τηλεοπτικό χρόνο που σύμφωνα με τις απόψεις της (και τις δικές μου) δικαιούται...

Το θέμα γενικά έχει σχολιαστεί και δε θέλω να προσθέσω γενικά κάτι περισσότερο... Θα ήθελα όμως να σχολιάσω ένα επιχείρημα του συνηγόρου υπεράσπισης του Υπουργείου Εσωτερικών. Διαβάζω στον ελεύθερο τύπο:
"Ο συνήγορος του υπουργείου Εσωτερικών αντέτεινε ότι το κόμμα του κ. Μάνου δεν έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο ΣτΕ, γιατί μόνο το γεγονός ότι κατέθεσε στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου δήλωση συμμετοχής στις ευρωεκλογές δεν σημαίνει ότι θα κατέλθει."

Από νομικής απόψεως θεωρώ το επιχείρημα πλήρως αβάσιμο. Θα ήταν όμως ασφαλώς μία έντιμη προσπάθεια του δικηγόρου να απαλλάξει τον πελάτη του, αν ο πελάτης του ήταν κάποιος πολίτης ο οποίος είχε συμφέρον για την ισχύ της διοικητικής πράξης. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο πελάτης δεν είναι κάποιος ιδιώτης. Είναι το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι δηλαδή η Κυβέρνηση, η κυβέρνηση που εκπροσωπεί εμένα, εσένα, όλον τον ελληνικό λαό. Τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο πρέπει ασφαλώς να είναι νομικά.

Από την άλλη μεριά όμως η προσφυγή στο ΣτΕ από ένα πολτιτικό κόμμα, η παρέμβαση του Υπουργείο Εσωτερικών υπέρ της διοικητικής πράξης που εξέδωσε και η επιλογή των (νομικών) επιχειρημάτων που επέλεξαν τα δύο μέρη να χρησιμοποιήσουν είναι θέματα με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να αξιολογηθούν από εμάς τους πολίτες. Αναλυτικότερα, με αυτήν την προσφυγή γίνεται από πολιτικής απόψεως μία μομφή προς την κυβέρνηση για τις αποφάσεις της, οι οποίες, σημειωτέον, θα έπρεπε πάντα να λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, της δημοκρατίας, της προόδου κλπ. Εάν, λοιπόν, η κυβέρνηση λειτουργρεί με αυτούς τους σκοπούς και σχετικά με την εν λόγω πράξη, το ευκολότερο για την ίδια και ταυτόχρονα το καλύτερο για την προστασία της δημοκρατίας θα ήταν να υποστηρίξει την θέση της εκθέτοντας τους ουσιαστικούς λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη απόφαση είναι και συνταγματική αλλά και θετική για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Αντίθετα, η προσπάθεια της να αποφύγει τη συζήτηση της ουσίας της υποθέσεως προβάλλοντας δικονομικούς λόγους είναι κατά την άποψή μου απαράδεκτη.

Το πόσο απαράδεκτη είναι αυτή η στάση, μάλιστα, φαίνεται καλύτερα εάν το δικαστήριο κάνει την ένσταση δεκτή. Σε αυτήν την περίπτωση, το δικαστήριο θα πει ουσιαστικά στην Δράση ότι είσαι ένα πολιτικό κόμμα που παρά το γεγονός ότι έχεις κάνει κάθε θεσμική κίνηση για να μου εκφράσεις την επιθυμία σου να πολιτευτείς στις ευρωεκλογές, εγώ εντούτοις δεν έχω σιγουρευτεί ότι θα το κάνεις. Άρα, δεν σου αναγνωρίζω έννομο συμφέρον και συνακόλουθα δεν θα εξετάσω εάν είναι αντισυνταγματική η διάταξη, που σου στερεί το δικαίωμα σου να προβάλλεις τις θέσεις σου στα ΜΜΕ. Εάν τώρα η Δράση πράξει αυτό, που και η τελευταία πέτρα ξέρει ότι θα κάνει, και κατέβει στις εκλογές, τότε ποτέ δεν θα μάθουμε έαν η στέρηση του αυτονόητου δημοκρατικού της δικαιώματος να προβληθεί στα ΜΜΕ, της στερήθηκε αντισυνταγματικά ή όχι. Εν τέλει, δηλαδή, η κυβέρνηση ζητάει μέσω του συνηγόρου της να μην ελεγθεί αν δρα σύμφωνα με το Σύνταγμα. Μάλιστα στην προσπάθειά της να το πετύχει αυτό, επικαλείται έναν λόγο που ακόμα και αν ήταν νομικά βάσιμος, είναι στην πράξη τελείως υποκριτικός, καθώς όλοι ξέρουμε ότι η Δράση θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές.

Δεν ξέρω για ποιο λόγο επικαλέστηκε έναν τέτοιο λόγο ο συνήγορος της κυβέρνησης. Αλλά δε θέλω να εξετάσω τα κίνητρα της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι ακολουθήθηκε μια πολτική που δείχνει ότι το συμφέρον που επιδιώκει το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι εκείνο του λαού αλλά εκείνο της Νέας Δημοκρατίας...

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Μία Νίκη

Η τροπολογία του 2% αποσύρθηκε! Η απόσυρση αυτής της τροπολογίας είναι επιτέλους μία νίκη του πολιτικού συστήματος εναντίον των ΜΜΕ. Είναι όμως και μία νίκη της ηθικής στη χώρα μας.

Η νίκη αυτή οφείλεται:
Πρώτον στο Στέφανο Μάνο που πολέμησε με μεγάλο σθένος και σχεδόν μόνος του αυτή τη διάταξη για πάρα πολύ καιρό και με καθοριστικότερο τρόπο τους τελευταίους δυο με τρεις μήνες.
Δεύτερον στην πρωτοβουλία που πήρε μία ομάδα πολιτών να αντιταχθεί σε αυτή τη διάταξη φτιάχνοντας ιστοσελίδα (http://www.100myria.gr/)και ζητώντας προσωπικά από όλους τους βουλευτές να τοποθετηθούν επί του θέματος.
Τρίτον στη στάση των κόμματων της αντιπολίτευσης και κυρίως στη στάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ανάγκασε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία.

Φάνηκε από αυτή την ιστορία κάτι πολυ σημαντικό. Φάνηκε η θετική δύναμη που μπορεί να έχει η αντιπολίτευση (και κυρίως ή αξιωματική) σε ένα δικομματικό κράτος, αν πραγματικά θέλει να στηλιτεύσει τη φαυλότητα και τα κακώς κείμενα και να στραφεί εναντίον των μεγάλων συμφερόντων. Στην πραγματικότητα είναι μια από τις λίγες νίκες και ίσως η μοναδική σημαντική των δύο μεγάλων κομμάτων επί των ΜΜΕ και ίσως να είναι μία νέα αρχή...
Ας ελπίσουμε, γιατί δεν πάει άλλο...

Μια Ελληνική Πρωτοτυπία

Ψήφισμα της Ευρώπης. 553 υπέρ 44 κατά 33 αποχές.
Το ψήφισμα αφορά την καταδίκαση του ολοκληρωτισμού(βασικά του Ναζισμού και του Κομμουνισμού). Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απείχαν και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ το καταψήφισαν.
Ωραία!

(http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&id=34097)

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Πρωτοβουλία για την κατάργηση του 2%

http://www.100myria.gr/

Ας κάνουμε επιτέλους κάποια δημιουργική αντίδραση σε αυτή τη χώρα...

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Ντροπή τους!

"Με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, παρατείνεται κατά τρία χρόνια -δηλαδή έως το τέλος του 2011- η δυνατότητα που έχουν οι επιχειρήσεις Τύπου, ραδιοφωνίας και τηλεόρασης για έκπτωση δαπανών χωρίς δικαιολογητικά, ίσες με το 2% των ακαθάριστων εσόδων τους."
Αυτά αναφέρει ο ελεύθερος τύπος (http://www.e-tipos.com/newsitem?id=87743).

Θα συνεχίσουν, λοιπόν, να μπορούν τα ΜΜΕ να λαδώνουν εφοριακούς, για να μην τα ελέγξουν (κοινό μυστικό πλέον),να λαδώνουν κάθε είδους πληροφοριοδότες, για να τους αποκαλύπτουν πληροφορίες που κανονικά δε θα έπρεπε να μάθουν, να μπορούν να πληρώνουν μαύρα τους διάφορους τηλεπαπαγάλους, ώστε οι τελευταίοι να μην πληρώνουν φόρο, να λαδώνουν υπαλλήλους και ελεγκτές του ΥΠΕΧΩΔΕ χάριν κατασκευαστικών επιχειρήσεων με τις οποίες ενδεχομένως να μοιράζονται κοινά συμφέροντα και γενικά να μπορούν να πληρώνουν μαύρα όποιον θέλουν.

Ενδεχομένως να μπορούν με αυτό τον τρόπο να χρηματοδοτούν και κόμματα... Η Ζήμενς δήλωσε ότι έδινε 2% του τζίρου της στα 2 μεγάλα κόμματα ίσως να μην είναι σύμπτωση ότι τα δύο αυτά ποσοστά συμπίπτουν...

Σημειωτέον: Η τροπολογία εντελώς τυχαία κατατέθηκε στη βουλή παραμονή πρωτομαγιάς... Και όλα αυτά παρά τη δήλωση του κου Ρουσσόπουλου ότι η διάταξη δε θα ανανεωθεί...

(http://www.skai.gr/master_story.php?id=119412)