Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Μια εκδήλωση στην παλιά βουλή...

Χθες στο χώρο της παλιάς βουλής πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου μία εκδήλωση με θέμα: "Προς ένα νέο καθεστώς ελληνικής ιθαγένειας". Ομιλητές ήταν οι:
  • Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος
  • Γιάννης Παναγόπουλος
  • Χάρης Κυριαζής
  • Αχμέτ Μαοβία
  • Δημήτρης Παξινός
  • Δημήτρης Μπράτης
  • Κώστας Παπαϊωάννου και
  • Δημήτρης Χριστόπουλος
Η συγκεκριμένη ένωση είχε προτείνει πριν ένα χρόνο ένα νέο κώδικα ελληνικής ιθαγένειας και ένα κομμάτι του νέου νομοσχεδίου, που προωθεί η κυβέρνηση, προέκυψε από μία πρότασή της.

Στη χθεσινή, λοιπόν, συγκέντρωση ήρθαν κάποια άτομα που διαφωνούν με το νομοσχέδιο και σκοπός τους δεν ήταν να ακούσουν τις προγραμματισμένες ομιλίες. Σκοπός τους ήταν να προκαλέσουν θόρυβο, να μας θυμίσουν ότι η "Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" και ίσως να μας τρομάξουν, και εμάς, αλλά κυρίως τους ομιλητές τους οποίους καθύβρισαν.
Και όλα αυτά οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας τα έκαναν με απώτερο σκοπό να προάγουν τις ιδέες τους...
Δεν ξέρω βέβαια ποιος στοιχειωδώς έξυπνος άνθρωπος μπορεί να πιστεύει ότι όντως προήχθησαν οι συγκεκριμένες ιδέες χθες βράδυ, ακόμα και αν συμφωνεί με αυτές...

Παρόλα αυτά πρέπει και εμείς από τη δίκη μας την πλευρά, που ήμασταν οι προσβληθέντες από τη χθεσινή δράση να σκεφθούμε τι ήταν αυτό που οι συμπολίτες μας έκαναν λάθος και τι είναι αυτό που πρέπει να καταδικάσουμε.
Πρέπει, λοιπόν, απερίφραστα και χωρίς κανένα ενδοιασμό να καταδικάσουμε την προσπάθεια να παρεμποδιστεί η συνέχιση της εκδήλωσης, δηλαδή η έκφραση των απόψεών μας.
Πρέπει επίσης να καταδικάσουμε τις συγκεκριμένες απόψεις με λογική και χωρίς φανατισμό δείχνοντας πόσο λανθασμένες είναι και καταδεικνύοντας παράλληλα την ορθότητα των δικών μας απόψεων.
Εκτός όμως από αυτά δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να καταδικάσουμε την έκφραση των αντίθετων απόψεων γενικά, αλλά να επιτρέψουμε την έκφραση τους ανεπιφύλακτα, εφόσον κατά την έκφρασή τους δεν προσβάλλονται άλλα δικαιώματα. Όσο περισσότερο διαφωνούμε με αυτές, αλλά και κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκαν χθες τόσο περισσότερο πρέπει να επιτρέψουμε στον οποιονδήποτε να σκέφτεται και να τις εκφράζει, αν το θέλει, χωρίς όμως ποτέ να προσβάλλει δικαιώματα άλλων κάνοντάς το. Έτσι θα δείξουμε τη διαφορά μας από άτομα που μετέρχονται τέτοιες πρακτικές, έτσι θα καταφέρουμε να διασώσουμε και το ηθικό έρεισμα των δικών μας απόψεων...

Το επεισόδιο έληξε με την είσοδο της αστυνομίας στην αίθουσα μετά από κάποια λεπτά φασαρίας και την αποπομπή των φωνασκούντων χωρίς άλλα παρατράγουδα.
Στην αστυνομία για την επαγγελματική της αντίδραση οφείλεται ασφαλώς ένα μπράβο, αλλά και ένα ευχαριστώ...
Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι όπως και να το κάνουμε η παρουσία της αστυνομίας ήταν όχι απλώς χρήσιμη, αλλά και αναγκαία για τη συνέχιση της εκδήλωσης. Αν όμως η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε γίνει στο πανεπιστήμιο, ένα τέτοιο επεισόδιο θα οδηγούσε μάλλον στη ματαίωση της εκδήλωσης και ίσως σε ακόμα χειρότερα παρατράγουδα, όπως έχει γίνει στο παρελθόν... Δυστυχώς όσο και αν γιουχάρουμε όσο και αν διαμαρτυρηθούμε, δεν αρκεί, όταν εκείνοι που μας προσβάλλουν είναι φανατισμένοι, και θα χρειαστεί η δράση της αστυνομίας, για να άρει τη συγκεκριμένη προσβολή...