Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008

Μαύρο Ταμείο

Θέλησα η πρώτη ανάρτηση σε αυτό το blog να αφορά κάτι που θεωρώ το πρώτο σκάνδαλο στην ελληνική πραγματικότητα αυτή τη στιγμή.
Πρόκειται για τη διάταξη που επιτρέπει (από ό,τι έχω καταλάβει, γιατί δεν έχω καταφέρει να τη βρω) στους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης να διαθέτουν το 2% του τζίρου τους χωρίς δικαιολογητικά, δηλαδή μαύρα(για την ιστορία περίπου όσο έχει ομολογήσει η Siemens οτί κατά σύστημα δωροδωκούσε-η σχέση μάλλον προφανής-). Παραθέτω τα λεχθέντα του κύριου Μάνου στη βουλή στις 28/02/2007:

"συζητούμε την τροπολογία που έχω καταθέσει και την οποία μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση έχει αρνηθεί να καταργήσει -και όταν λέω «η Κυβέρνηση» εννοώ προσωπικά τους κ.κ. Καραμανλή και Αλογοσκούφη μέχρι σήμερα- η οποία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, εφημερίδων και καναλιών, να πραγματοποιούν δαπάνες, χωρίς δικαιολογητικά, σε ποσοστό 2% του τζίρου τους.
Επειδή, μερικοί συνάδελφοι, ίσως να μη συνειδητοποιούν τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην πράξη, αφήστε με να το εξηγήσω. Ένα κανάλι που πραγματοποιεί έσοδα από διαφημίσεις για παράδειγμα 150.000.000 ή 200.000.000 ευρώ ετησίως δικαιούται, κύριε Πρόεδρε, να ξοδεύει χωρίς δικαιολογητικά 3.000.000 ευρώ το χρόνο. Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Πώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει; Μπορεί να τα πάρει, να τα βάλει στην τσέπη του και να μην πληρώσει φόρο. Μπορεί να πληρώνει μισθούς σε μερικούς από αυτούς τους τηλεοπτικούς εισαγγελείς και αυτοί να μην πληρώνουν φόρο. Μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να δώσει ένα δώρο σε κάποιον Υπουργό. Ή μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για κάθε είδους δωροδοκίες. Αυτή λοιπόν, τη διάταξη του νόμου που θεμελιώνει τη διαφθορά η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα αρνείται να την καταργήσει. Και είναι εντυπωσιακό ότι ο Υπουργός –αν διάβασα σωστά τις εφημερίδες- είπε στην επιτροπή, «μην κάνετε έτσι, τελειώνει στο τέλος του 2007 η διάταξη και δεν θα την ανανεώσουμε». Έτσι, είπε ο Υπουργός.
Πρώτον, έκανε λάθος. Δεν τελειώνει το 2007 αλλά το 2008, δηλαδή θα ισχύει για άλλα δύο χρόνια. Και το ερώτημα είναι: είναι τόσο σημαντικό να μπορούν οι καναλάρχες και οι διευθυντές των εφημερίδων, ενεργά να διαφθείρουν άλλους με τα λεφτά αυτά;" http://www.youtube.com/watch?v=boxslMfK9To

Σε αυτά ο υπουργός κύριος Ρουσόπουλος αρκέστηκε να απαντήσει τα εξής:

"Σε ό,τι αφορά στην τροπολογία που κατετέθη θα ήθελα να πω ότι η τροπολογία αφορά φορολογική ρύθμιση και συγκεκριμένα κατάργηση διατάξεως του κώδικα φορολογίας εισοδήματος. Επομένως, είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών ως φορολογικού περιεχομένου ρύθμιση. Κατά συνέπεια δεν είναι αρμοδιότητας δικής μου και άρα δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Στην ουσία της τροπολογίας έχω ήδη κάνει δήλωση στην επιτροπή ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανανεώσει την τροπολογία αυτή η οποία έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2008.
Η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση και το 2008 και το 2009 και το 2010 και το 2011, κύριε Μάνο. Σας εύχομαι να είστε και εσείς εδώ για να διαπιστώσετε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανανεώσει αυτή την τροπολογία την οποία εσείς ως Υπουργός Οικονομικών δεν τολμήσατε να καταργήσετε."

Τι μας είπε, λοιπόν, ο κύριος Ρουσόπουλος; Μας είπε:
1. Ότι δέν είναι της αρμοδιότητας του. Επομένως φταίει κάποιος άλλος(ευτυχώς ακόμα φταίει η κυβερνηση)...
2. Μας είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ανανεώσει αυτή τη διάταξη. Ωραία, επομένως, τη θεωρεί αρνητική διάταξη. Για κάποιο λόγο όμως δεν την καταργέι πριν αυτή πάψει να έχει ισχύ από μόνη της. Γιατί; Ο κ. Μάνος συμπεραίνει από τα παραπάνω ότι η κυβέρνηση θεωρει σημαντικό να πραγματοποιούν μαύρες δαπάνες οι καναλάρχες. Εγώ αντίθετα συμπεραίνω ότι η κυβέρνηση μάλλον θεωρεί υπερβολικά ασήμαντο το γεγονός αυτό, ώστε να μην μπορεί να διαθέσει τον χρόνο ενός υπουργού ή έστω υφυπουργού της, για να καταργήσει αυτή τη διάταξη. Εγώ μόνο αυτό το λόγο μπορώ να βρω που να δικαιολογεί τη μη κατάργηση της διάταξης.
3. Είπε ακόμα ο κ. Ρουσόπουλος στον κ. Μανο ότι ό ίδιος δεν τόλμησε να την καταργήσει ως υπουργός(του την είπε κοινώς και μάλλον θα ένοιωσε χαρούμενμος για αυτό!). Για τους υπόλοιπους εκτός του κ. Μάνου αυτό απλώς αποτελεί ομολογία της κυβέρνησης ότι επιδεικνύει την ίδια αν όχι και μεγαλύτερη ατολμία από τον κ. Μάνο, δεδομένου ότι ούτε η ίδια την καταργεί.
Κατά την άποψη μου δε θα έπρεπε να χαίρεται ο κ. Ρουσόπουλος και ελπίζω μέσα του να μην το έκανε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου