Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Φοιτητές εναντίον της βίας στο πανεπιστήμιο!

Κάποιοι φοιτητές του τμήματος νομικής αποφασίσαμε να αναλάβουμε μία πρωτοβουλία, για να αλλάξει κάτι στο ελληνικό πανεπιστήμιο αρχίζοντας φυσικά από το τμήμα μας. Το ιστορικό και τα αιτήματα παρατίθενται παρακάτω. Και εδώ: http://www.gopetition.com/online/36757.html υπάρχει το link, ώστε να υπογράψει όποιος συμφωνεί και είναι φοιτητής νομικής. Το κείμενο με τις υπογραφές θα δοθούν στον πρόεδρο του τμήματός μας.
Το group στο facebook βρίσκεται εδώ: http://www.facebook.com/group.php?gid=104702332910839


Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων, αρκετοί από εμάς γίναμε μάρτυρες διαδοχικών κρουσμάτων βίας μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων που προσπαθούσαν να λύσουν, όχι και με το... δημοκρατικότερο θα έλεγε κανείς τρόπο, τις διαφορές τους που είχαν προκύψει κατά την εκλογική διαδικασία. Τραμπουκισμοί εκ μέρους, κυρίως της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, κατέληξαν σε άγριο ξύλο, με αποτέλεσμα την εισαγωγή συμφοιτητών μας στο νοσοκομείο και τη διακοπή της διαδικασίας της καταμέτρησης ύστερα από την εμφάνιση των κομματικών μπράβων, που σκοπό είχαν να «επιβάλουν την τάξη», με καδρόνια και λοστάρια. Φαινόμενα χουλιγκανισμού, που καμία θέση δεν έχουν στο πανεπιστήμιο.

Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που βιώνουμε τέτοια φαινόμενα βίας στο πανεπιστήμιο (το αντίθετο μάλλον). Το σίγουρο πάντως είναι πως ήταν πρωτόγνωρα, από απόψη εντάσης και εκτάσης, με αποτέλεσμα να μας προκαλέσουν οργή και βαθιά θλίψη. Οργή για τους υπαίτιους των επεισοδίων, και θλίψη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο πανεπιστήμιο, και ειδικά η Σχολή μας, η Νομική.

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, τέτοια κρούσματα βίας παρατηρούνται συχνά στο ελληνικό πανεπιστήμιο, χωρίς συνέπειες για τους υπαίτιους αυτών και μάλιστα χωρίς καμία προσπάθεια συνέτισής τους εκ μέρους της διοίκησης, εξαιτίας και της μη ορθής εφαρμογής του νόμου που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μένουν ουσιαστικά απροστάτευτοι από τέτοιου είδους επιδρομές εντός των χώρων της σχολής.

Γι’ αυτούς τους λόγους, λοιπόν, απαιτούμε από τη διοίκηση, και κάθε αρμόδιο, να ζητήσει αποζημίωση από τους υπεύθυνους των καταστροφών, ως ελάχιστο μέσο υλικής και ηθικής αποκατάστασης της αναταραχής.
Όπως επίσης, ζητούμε τη θέσπιση πλαισίου κανόνων που να προβλέπουν κυρώσεις για όποιον παρεμποδίζει με παράνομες βίαιες ενέργειες την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου και θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών.

Σκοπός μας είναι να δώσουμε ένα τέλος στην αυθαιρεσία ομάδων που καπηλεύονται το άσυλο για να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα εις βάρος όλων των άλλων φοιτητών. Πιστεύουμε πως αυτός είναι ένας στόχος καθολικά αποδεκτός και γι' αυτό ζητούμε τη συμμετοχή και την υποστήριξή σας για την επίτευξή του.

1 σχόλιο:

  1. Hi,iºam Raul from Madrid,Spain,you did a nice job with this website,i like your articles and you photos,i will visit you again soon to see the new post,maybe you want to visit some of my sites
    Nehoiu online ,Nehoiu is a beautiful town in Romania, Marketing This is one of my bussines, Asesinos seriales ,this is a blog about serial killers, Directorio web SEO ,this is a free but with reciprocal link web directories where you can submit you sites,i hope you will find it usefull.bye bye

    ΑπάντησηΔιαγραφή