Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Άνοιγμα των Επαγγελμάτων

Το νομοσχέδιο σχετικά με το άνοιγμα των επαγγελμάτων που έχει αναρτηθεί για διαβούλευση (εδώ) περιλαμβάνει πολύ θετικές ρυθμίσεις και είναι πραγματικά ένα βήμα προς τα εμπρός. Η ανταγωνιστικότητα στα συγκεκριμένα επαγγέλματα θα αυξηθεί με αποτέλεσμα καλύτερες υπηρεσίες και σε καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές.

Προβλέπεται γενικά απελευθέρωση των αμοιβών για τις διάφορες υπηρεσίες που προσφέρουν οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και λογιστές), γίνεται μία γενναία κατάργηση των περιορισμών για την άσκηση των συγκεκριμένων επαγγελμάτων και γίνεται πιο εύκολη η διαδικασία παροχής της άδειάς τους. Επίσης συγκεκριμένα για τους δικηγόρους καταργούνται οι τοπικοί περιορισμοί παράστασης στα διάφορα δικαστήρια της χώρας που υπήρχαν μέχρι τώρα.

Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και σε αυτό το προσχέδιο νόμου κάποιες ατέλειες και κάποιες καταστάσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν, αλλά δεν αντιμετωπίζονται.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι συνεχίζει να είναι απαραίτητη η παρουσία δικηγόρων για τη κατάρτιση συμβολαιογραφικών εγγράφων. Αυτό από μόνο του είναι κάτι που δεν είναι αναγκαίο και δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποχρεώνονται οι συμβαλλόμενοι να προσλαμβάνουν δικηγόρους σε περίπτωση που δεν το θέλουν, ειδικά όταν αυτό αφορά συμβόλαια οποιασδήποτε αξίας.
Σε συνδυασμό όμως με αυτό προβλέπεται -εξαιτίας της παράστασης του δικηγόρου στα συμβόλαια- και η συνέχιση του καθεστώτος επιχορήγησης των διαφόρων ταμείων των δικηγόρων σε κάθε συμβόλαιο που συνάπτεται, δηλαδή ενός φόρου υπέρ τρίτων. Η παρακράτηση κάποιων χρημάτων από την αμοιβή του δικηγόρου που αφορούν τη διεξαγωγή δικών είναι σχετικά εύλογη δεδομένου ότι πρέπει από κάπου να χρηματοδοτηθούν τα ασφαλιστικά τους ταμεία (αφού έχουμε δεχθεί ότι η ασφάλιση θα είναι δημόσια και υποχρεωτική). Στην περίπτωση των συμβολαίων, όμως, ο ρόλος του δικηγόρου (που δε χρειάζεται καν να υπάρχει) είναι σε κάθε περίπτωση περιφερειακός και δε δικαιολογείται να επιβαρύνονται με ένα διαρκές χαράτσι όλες οι δικαιοπραξίες που καταρτίζονται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, προκαλώντας έτσι ένα τόσο σημαντικό κόστος στις συναλλαγές. Η ανάγκη κατάργησης αυτού του φόρου υπέρ των δικηγόρων γίνεται περισσότερο επιτακτική υπό το γεγονός ότι ο φόρος αυτός είναι κατά κανόνα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της αμοιβής που παίρνει ο δικηγόρος.

Πέρα από αυτό υπάρχουν κάποιες διατάξεις που παραμένουν ως έχουν και εμένα τουλάχιστον μου προκαλούν αμηχανία, καθώς δεν αντιλαμβάνομαι τη λογική τους. Για παράδειγμα ενώ από την εφαρμογή του νόμου θα επιτρέπεται η ελεύθερη συμφωνία της αμοιβής, συνεχίζει να απαγορεύεται η δωρεάν άσκηση δικηγορικών υπηρεσιών (εκτός αν κατευθύνονται σε συγγενείς ή άλλους δικηγόρους (γιατί μόνο δικηγόρους;))!!! Επίσης προβλέπεται πειθαρχική δίωξη των μηχανικών σε περίπτωση που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολύ χαμηλές τιμές...

Όλα αυτά δείχνουν για μένα ότι παρόλο που μπορεί να γίνουν κάποια ουσιαστικά θετικά βήματα, εντούτοις θέλουμε να θυμίζουμε σε όλους ότι εντάξει βρε αδερφέ δεν εκσυγχρονιστήκαμε κιόλας, δεν πάψαμε να έχουμε έστω και μικρής σημασίας ηλίθιες διατάξεις...
Στο κάτω κάτω της γραφής έχουμε και μία παράδοση, δεν μπορούμε να την ξεγράψουμε τελείως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου