Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Η Συνέπεια του ΠΑΣΟΚ 1 - ΟΤΕ

Λέει ο κύριος Σηφουνάκης στον 9,84 σχετικά με τον ΟΤΕ (http://www.athina984.gr/node/73276):
(...) δυστυχώς ο αγαπητός κατά τα άλλα κύριος Χατζηδάκης στο νόμο τον οποίο έφερε στη βουλή διαβεβαίωσε του πάντες -και πράγματι έτσι ήταν- ότι θα είχαν ίσα δικαιώματα ο ΟΤΕ και η DT δηλαδή το 25% των μετοχών η μία πλευρά, το ελληνικό δημόσιο, και το 25% η Deutche Telekom, τον πρόεδρο η ελληνική πλευρά και τον διευθύνοντα σύμβουλο , δηλαδή το management, θα είχε η DT. Παραμονές τον εκλογών πώλησαν και το άλλο 5% που σημαίνει ότι η DT σήμερα έχει το 30% των μετοχών και το ελληνικό δημόσιο το 20%. Αντιλαμβάνεσθε ότι με τις μετοχές που έχει απέξω και μπορεί να αγοράσει από την ελεύθερη αγορά σημερα η DT ελέγχει πλήρως τον ΟΤΕ και το χειρότερο από ολα είναι ότι ελέγχει πλέον και τη γενική συνέλευση. Ψήφισε ένα νόμο δηλαδή η κυβέρνηση που στη συνέχεια ήρθε και τον κατάργησε μονομερώς. (...)Αυτό σημαίνει ότι σήμερα το ελληνικό δημόσιο αν θέλει να επανακτήσει τον ΟΤΕ θα πρέπει να δώσει 4 δις. (...) Αν μου πείτε πού θα τα βρούμε και πώς θα τα βρούμε και αντιλαμβάνεσθε ότι κάτι τέτοιο με τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας η ευρωπαϊκή ένωση, ακόμα και να της υποβάλλουμε το σχέδιο, θα το απορρίψει. Άρα δεν μπορούν να μπουν στον προϋπολογισμό τουλάχιστον φέτος για το 2010 χρήματα προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει τουλάχιστον το 5%.(...) Έτσι όπως έχει γίνει σήμερα η κατάσταση μετά αν θέλετε την άφρονα πράξη -θα μου επιτρέψετε να πω- της προηγούμενης κυβέρνησης που πούλησε το 5% τα πράγματα πράγματι είναι πάρα πολύ δύσκολα και είναι δυσβάσταχτο και θα ήταν παράλογο για τη σημερινή κυβέρνηση να προτάξει αυτό και να μην προτάξει τουλάχιστον να εξυγιανθεί η οικονομία, να μπορέσουμε να μειώσουμε το έλλειμμα και στη συνέχεια βεβαίως να δούμε τι θα κάνουμε με αυτό το θέμα.

Λέει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ: "Το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει όλες τις πολι-
τικές, νομικές και οικονομικές δυνατότητες προκειμένου να ανακτήσει το ελλη-
νικό δημόσιο τον έλεγχο του ΟΤΕ."(σελίδα 34 στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ)

Ακούγοντας εγώ αυτή τη συνέντευξη και γνωρίζοντας το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ πραγματικά αναρωτιέμαι: Δεν ντρέπεται ένα στέλεχος και πλέον υπουργός που θεωρείται κιόλας σοβαρός να τα λέει αυτά; . Θα μου πει βέβαια κάποιος: Ναι, ντρέπεται, αλλά τι να κάνει... Για να δούμε λοιπόν, για ποιους λόγους πιστεύω θα έπρεπε να ντρέπεται.

Πρώτα ας σημειώσουμε ότι στο τέλος δε λέει ότι θα κρατικοποιηθεί, όταν ξεπεράσουμε τα προβλήματα, αλλά λέει "θα δούμε τι θα κάνουμε". Πριν τις εκλογές δηλαδή ξέρανε τι θα κάνουνε τώρα που μπήκανε στα υπουργεία και μάθανε πάνω κάτω τι συμβαίνει, δεν ξέρουνε.

Δεύτερον μας λέει το φοβερό επιχείρημα ότι χρειάζεται να δώσει λεφτά, για να αγοράσει ξανά τον ΟΤΕ. Είναι αυτό λόγος, για να αλλάξουν πολιτική; Δεν το ήξεραν δηλαδή ότι θα πρέπει να δώσουν λεφτά για να τον πάρουν πίσω; Πόσο δύσκολο είναι να το σκεφτεί κανείς;
Πιο συγκεκριμένα λέει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πούλησε το 5% στην DT και για αυτό δεν μπορούνε να βρούνε τα λεφτά να τον αγοράσουνε πάλι. Ένα λεπτό όμως εγώ θυμάμαι ότι υπάρχουν τα λεφτά... θυμάμαι κάτι για 31 δισεκατομμύρια ανείσπρακτους φόρους, θυμάμαι κάτι για δυνατότητες δανεισμού. Δεν ισχύουν όλα αυτά; Γιατί εγώ έχω μείνει στο ότι ισχύουν... Θυμάμαι επίσης κάποια Κασάνδρα να λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτά και ρωτούσε το ΠΑΣΟΚ -πιο επίμονα δε γίνεται- "πού θα βρείτε τα λεφτά;". Είχε δηλαδή δίκιο, γιατί ούτε αυτό το έχω ακούσει; Έλεγε επίσης αυτή η Κασάνδρα ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα στοιχίσει 10 δις και έλεγε το ΠΑΣΟΚ όχι 10, αλλά 3,5 δις ότι στοιχίζει. Αυτά εδώ τα τέσσερα του κύριου Σηφουνάκη δεν τα είχε υπολογίσει;
Παρόλα αυτά όμως στο συγκεκριμένο μπορώ να απαντήσω στον κύριο Σηφουνάκη και να τον βγάλω από τη δύσκολη θέση. Αν θεωρεί ότι ήταν άφρων η πολιτική του να πωληθεί το 5% στην DT ας πάρει τα λεφτά που πήρε το ελληνικό δημόσιο από την DT και ας τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει τις μετοχές από την αγορά. Έχω την εντύπωση ότι η χρηματιστηριακή τιμή του ΟΤΕ παραμένει αρκετά κάτω από τη μισή τιμή στην οποία προνομιακά αγόρασε το ελληνικό δημόσιο. Μπορεί να καταφέρει το ελληνικό δημόσιο από το 20% που έχει τώρα να φθάσει σε ποσοστό ίσως πάνω και από το 30%... Αυτό το απλούστατο όμως δε θέλει να το κάνει ο κύριος Σηφουνάκης και δεν είναι ότι δεν το έχει σκεφτεί, πολύ απλά ξέρει ότι η πώληση του 5% των μετοχών σε προνομιακή κιόλας τιμή ήταν ευεργετικότατη για τα συμφέροντα της Ελλάδας και απλά υποκρίνεται...

Δεύτερον και μάλλον σημαντικότερο εγώ δεν κατάλαβα τι μας εξηγεί ο κύριος Σηφουνάκης. Εγώ θα περίμενα να μας πει πώς θα υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Το να μας εξηγήσει την ορθότητα της επιλογής του είναι δευτερεύον, αφού έχει υπερψηφιστεί από τον Ελληνικό λαό. Μάλλον όμως δεν κάνει αυτό, στην ουσία μας εξηγεί και προσπαθεί να δικαιολογήσει -τολμώ να πω με φαινομενικά αρκετή αξιοπρέπεια- για ποιο λόγο ήταν λάθος η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας εκτός των άλλων ότι είναι και παράλογη... Ομολογεί με αυτό τον τρόπο ότι έλεγαν συνειδητά ψεύδη, ότι η προεκλογική εκστρατεία ήταν μία συνειδητή κοροϊδία.

Παρόλα αυτά, όντως η επανακρατικοποίηση του ΟΤΕ θα ήταν όχι μόνο παράλογη, θα ήταν και ηλίθια και θα ήταν και πολύ επιβλαβής για την ελληνική κοινωνία. Πρέπει όμως αυτή η πολιτική ασυνέπεια να επισημανθεί.

Δεν μπορεί να κοροϊδεύει κάποιος τον κόσμο σε τέτοιο απίστευτο βαθμό και να μη τρέχει τσάι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου