Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Οι πληροφορίες μου για το νέο εκλογκο νόμο...

Το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει τη βούλησή του να μεταρρυθμίσει τον εκλογικό νόμο και να δημιουργήσει ένα εκλογικό σύστημα παρόμοιο με εκείνο της Γερμανίας.

Οι πληροφορίες που έχω είναι αρκετά ακριβείς και βέβαια δεν είναι ούτε μυστικές ούτε ακούγονται για πρώτη φορά. Έχουν καταστεί δημόσιες. Δεδομένου όμως ότι υπάρχουν και μη ακριβείς πληροφορίες που έχουν καταστεί δημόσιες, θα γράψω τι πραγματικά συμβαίνει.

1. Θα υπάρξουν 200 μονοεδρικές περιφέρειες στις οποίες θα εκλέγεται ο υποψήφιος που βγαίνει πρώτος και 100 βουλευτές που θα εκλέγονται από λίστα (επικρατείας) μέσω των οποίων θα εξασφαλιζεται ότι ο αριθμός των βουλευτών θα είναι αντίστοιχος των εκλογικών ποσοστών με ενισχυμένο φυσικά το πρώτο κόμμα.
2. Κάθε κόμμα θα έχει μόνο έναν υποψήφιο στην κάθε περιφέρεια και έναν αναπληρωματικό και κατά πάσα πιθανότητα δε θα υπάρχει σταυρός, θα ψηφίζει δηλαδή κανείς το κόμμα και τον υποψήφιό του.
3. Υπάρχει η σκέψη αν κάποιος βουλευτής γίνεται υπουργός να χάνει τη βουλευτική του ιδιότητα και να μπαίνει στη θέση του ο αναπληρωματικός.
4. Ακόμα υπάρχει το ενδεχόμενο που δεν είναι όμως τόσο πιθανό να μπορεί κανείς να ψηφίσει κόμμα ξεχωριστά από υποψήφιο. Θα εκλέγεται, λοιπόν, ο υποψήφιος του κόμματος με τις περισσότερες ψήφους σε κάθε περιφέρεια και ύστερα ανάλογα με το ποσοστό του κόμματος σε κάθε επικράτεια θα βγαίνουν οι υποψήφιοι της λίστας.

Αυτό από ότι έχω καταλάβει είναι το βασικό πλαίσιο. Πάνω σε αυτό γενικά θα προταθούν 4-5 διαφορετικά συστήματα πάνω στα οποία θα γίνει διαβούλευση και από τα οποία θα προκύψει ένα το οποίο θα είναι και το εκλογικό μας σύστημα.

Η δική μου άποψη είναι ότι γενικά έχει κάποια αρκετά θετικά στοιχεία, όπως οι μονοεδρικές περιφέρειες, οι οποίες συνδυαζόμενες με τη λίστα παρακάμπτουν τους κινδύνους του gerrymandering. Αν όμως η τέταρτη πρόταση δεν υιοθτεηθεί, τότε θα προκύψει το νέο πρόβλημα ένας εκλογέας να μη θέλει καθόλου να ψηφίσει τον υποψήφιο του κόμματος που γενικά υποστηρίζει και θέλει να νικήσει. Από την άλλη αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση τότε τα κόμματα ουσιαστικά θα έχουν πολύ μικρά κίνητρά να θέτουν δημοφιλείς υποψηφίους στις περιφέρειες (οι δημοφιλείς βέβαια δεν είναι σίγουρο ότι είναι και καλοί, αλλά αυτό είναι το νόημα της δημοκρατίας...), δεδομένου ότι τα ποσοστά του γενικά θα καθορίζονται μόνο από τις ψήφους τις οποίες θα πάρουν ουσιαστικά οι λίστες... Σε κάθε περίπτωση η δύναμη των κομμάτων μέσω όλης αυτής της διαδικασίας μάλλον αυξάνεται...
Παρ΄όλα αυτά πρέπει να καταλάβουμε ότι κανένα εκλογικό σύστημα δεν είναι τέλειο και πρέπει να πάψουμε να βρίσκουμε κάθε φορά δικαιολογίες για να το αλλάξουμε... Χρειαζόμαστε ένα σταθερό εκλογικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου