Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Εθελούσια Έξοδος στον ΟΤΕ...

Ο Βουρλούμης εξέφρασε τη βούλησή του να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, για να μειώσει το προσωπικό του ΟΤΕ. Αυτό θα γινόταν με κόστος των υπόλοιπων εργαζομένων, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και στον ΟΤΕ και σε άλλες επιχειρήσεις, και τελείως άδικα για τους υπόλοιπους εργαζομένους οπουδήποτε αλλού οι οποίοι απολύονται κανονικά. Ο Ανδρέας Λοβέρδος (για τους χειρισμούς του οποίου στο ασφαλιστικό επιφυλάσσομαι να κάνω αρκετές αναρτήσεις στο προσεχές μέλλον) αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά με τον καλύτερο τρόπο δηλαδή αρνητικά.

Το θέμα όμως είναι ότι, αν δε θέλουμε να λέμε τη μισή αλήθεια, πρέπει να εξετάσουμε και τις ανάγκες του ΟΤΕ. Λόγω κρίσης και λόγω του ανοίγματος της αγοράς των τηλεπικοινωνιών είναι προφανές ότι έχει χάσει και ότι θα χάσει ένα κομμάτι της αγοράς. Αναγκαστικά, λοιπόν, θα μειωθούν οι ανάγκες του για προσωπικό. Η απασχόληση γενικά έχει αυξηθεί κατά πολύ με τη δημιουργία των διαφόρων νέων εταιριών. Είναι λογικό στον ΟΤΕ να μειωθεί το προσωπικό εκτός αν θέλουμε ο ΟΤΕ να πληρώνει περιττούς εργαζομένους με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό να μην αντέξει στον ανταγωνισμό και να χρεοκοπήσει.
Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, δεν μπορούμε να έχουμε δηλαδή και καινούριες εταιρίες που να προσλαμβάνουν καινούριο προσωπικό και τον ΟΤΕ να μην απολύει κανέναν εργαζόμενο και ταυτόχρονα να είναι και κερδοφόρος.

Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος (πέραν των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου), για να μπορεί ο ΟΤΕ να αποδεσμευθεί από εργαζομένους που δε χρειάζεται. Πρέπει να του επιτραπεί να απολύει εργαζομένους (νομίζω ότι στο τωρινό νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να το κάνει παρά μόνο στο νεοπροσληφθέν προσωπικό). Πρέπει, λοιπόν, και ο Λοβέρδος και η κυβέρνηση γενικά να ξεκαθαρίσει έτσι το τοπίο και να εφαρμόσει επί τέλους μια υποτυπώδη ισότητα στις εργασιακές σχέσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου