Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Εναλλακτική Θητεία για ιδεολογικούς λόγους.

Στην Ελλάδα έχει θεσπισθεί πάνω από δέκα χρόνια τώρα η άοπλη στρατιωτική θητεία και η εναλλακτική κοινωνική θητεία για θρησκευτικούς και ιδεολογικούς λόγους. Σε σχέση με την κανονική στρατιωτική θητεία και οι δύο διαρκούν αρκετά περισσότερο και για αυτό έχουν εκφραστεί απόψεις ότι η συγκεκριμένη διαφοροποίηση είναι αντισυνταγματική. Εγώ δε νομίζω ότι όντως ισχύει αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση η αυξημένη διάρκεια που έχουν οι δύο θητείες σε σχέση με την κανονική εξασφαλίζει το ότι εκείνοι που τις επιλέγουν το κάνουν για ειλικρινείς λόγους. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να έχουμε και αυξημένες θητείες για την αποτροπή της κατάχρησης του συγκεκριμένου δικαιώματος και επιτροπές που κρίνουν (πώς άραγε;) τα ιδεολογικά ή ακόμη και τα θρησκευτικά φρονήματα κάποιου πολίτη.
Νομίζω ότι το συγκεκριμένο βίντεο εισάγει κάποιους σημαντικούς προβληματισμούς για το συγκεκριμένο θέμα.


Πάντως σε ότι αφορά τις αιτήσεις για ιδεολογικούς λόγους από τα νούμερα που αναφέρονται* φαίνεται από τη μία ότι οι συγκεκριμένες αιτήσεις είναι ελάχιστες και αφορούν πάρα πολύ λίγους συμπολίτες μας, αλλά από την άλλη ότι υπάρχει πρόβλημα, όταν πάνω από τις μισές έχουν απορριφθεί. Εγώ τουλάχιστον αδυνατώ να καταλάβω τι διαφορετικό μπορεί να ωθήσει κάποιον να δεχθεί να κάνει μια τόσο πολύ αυξημένη θητεία, τι άλλο δηλαδή εκτός από μία σίγουρα προστατευτέα ιδεολογική αντίθεση ή ευαισθησία.

*έχουν γίνει για ιδεολογικούς λόγους 28 αιτήσεις και έχουν απορριφθεί οι 15 (αυτά μέχρι το 2008)

1 σχόλιο:

  1. Αντιλαμβάνομαι ότι ο υφυπουργός πρέπει κάτι να πει, αλλά εντυπωσιακή η υποκρισία. Όταν όλοι ξέρουμε τι γίνεται στο υπουργείο εθνικής αμύνης με τις διάφορες θητείες και μάλιστα όταν είναι σαφές, ότι αν όχι όλοι, τότε τουλάχιστον 9 στους 10 βουλευτές έχουν βολέψει άπειρο κόσμο με προνομιακές θητείες, είναι αστείο να ακούμε τον υφυπουργό να δηλώνει ότι θα το θεωρήσουν άδικο αυτοί που κάνουν την θητεία τους κανονικά. Ειδικά εάν λάβει κάποιος υπόψη του ατυά που λές ότι η εναλλακτική θητεία διαρκεί τόσο πολύ περισσότερο και σήμερα υπάρχουν άτομα που πατάνε στο στρατόπεδο 1 φορά τις δύο εβδομάδες και αυτό με βαριά καρδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή